Wie was toch de tekenaar van de bijzondere en grappige tekeningen uit het Margriet Kookboek? Er zat geen kaft meer om het oude en veel gebruikte exemplaar dat ik van thuis had meegekregen. Dus daar geen informatie. Die zoektocht begon eind 2013 met steekwoorden op Google, begin 2014 ontdekte ik het.
Ies Spreekmeester (1914-2000)
De kunsthistoricus Carolus van Doornen heeft (juni 2013) een mooi artikel over hem geschreven in “Ons Amsterdam”. Het gaf mij een kijkje in het leven van de tekenaar.
“Ies Spreekmeester, autodidact, was het beste te beschrijven als illustrator met een speelse aanpak in zijn werk. Stadsgezichten die door hem vanuit een vogelvluchtimpressie werden getekend, waren platen waar je niet snel op uitgekeken was. Het perspectief klopte niet altijd, hij stapelde vaak alles op elkaar. Maar dat had zo zijn charme.”
Maar nu weer terug naar het Margriet kookboek. Een naslagwerk dat in vrijwel elk huishouden te vinden was. Ook mijn moeder gebruikte dit kookboek. De plaatjes waren een bron van plezier. Ik werd er enorm door geïnspireerd en tekende ze vaak na. Pas in het artikel van Van Doornen las ik hoe belangrijk dit werk voor Ies Spreekmeester en zijn gezin was. Het was niet alleen een groot succes, maar ook een doorlopende bron van inkomsten. De eerste uitgave verscheen pal na de oorlog.
“Hij liet op elke pagina van het kookboek groenten en vruchten tot leven komen, maar ook flessen en aardewerk kregen van hem lachende gezichtjes en dunne beentjes. Met zijn grappige lijntekeningen herschiep Ies Spreekmeester de wereld in kleine, grappige mini-verhaaltjes.”
En die mini-verhalen wil ik met mijn creaties van deze tekeningen aan het publiek van nu tonen.
Margreet K. Peta